Wat zijn de verschillende soorten Turkse dolma’s?

Turkse dolma’s zijn een populair gerecht in de Turkse keuken en worden vaak geserveerd als voorgerecht of als bijgerecht bij de hoofdmaaltijd. Dolma’s zijn gevulde groenten en kunnen worden gevuld met verschillende ingrediënten, afhankelijk van de regio en het seizoen. In dit artikel zullen we de verschillende soorten Turkse dolma’s bespreken.

Sarma

Sarma is een van de meest bekende Turkse dolma’s en wordt gemaakt van druivenbladeren die zijn gevuld met een mengsel van rijst, ui, peterselie, dille, munt en soms gehakt. De gevulde druivenbladeren worden vervolgens opgerold en gekookt in een pan met water en citroensap. Sarma wordt vaak geserveerd met yoghurt en knoflooksaus.

Kabak Dolması

Kabak Dolması is een dolma gemaakt van courgette die is gevuld met een mengsel van rijst, ui, peterselie, dille, munt en soms gehakt. De courgette wordt uitgehold en gevuld met het mengsel en vervolgens gekookt in een pan met water en tomatensaus. Kabak Dolması wordt vaak geserveerd met yoghurt en knoflooksaus.

Biber Dolması

Biber Dolması is een dolma gemaakt van paprika’s die zijn gevuld met een mengsel van rijst, ui, peterselie, dille, munt en soms gehakt. De paprika’s worden uitgehold en gevuld met het mengsel en vervolgens gekookt in een pan met water en tomatensaus. Biber Dolması wordt vaak geserveerd met yoghurt en knoflooksaus.

Pirinç Dolması

Pirinç Dolması is een dolma gemaakt van verschillende groenten, zoals tomaten, aubergines, paprika’s en courgettes, die zijn gevuld met een mengsel van rijst, ui, peterselie, dille, munt en soms gehakt. De groenten worden uitgehold en gevuld met het mengsel en vervolgens gekookt in een pan met water en tomatensaus. Pirinç Dolması wordt vaak geserveerd met yoghurt en knoflooksaus.

Patlıcan Dolması

Patlıcan Dolması is een dolma gemaakt van aubergines die zijn gevuld met een mengsel van rijst, ui, peterselie, dille, munt en soms gehakt. De aubergines worden uitgehold en gevuld met het mengsel en vervolgens gekookt in een pan met water en tomatensaus. Patlıcan Dolması wordt vaak geserveerd met yoghurt en knoflooksaus.

Kereviz Dolması

Kereviz Dolması is een dolma gemaakt van selderij die is gevuld met een mengsel van rijst, ui, peterselie, dille, munt en soms gehakt. De selderij wordt uitgehold en gevuld met het mengsel en vervolgens gekookt in een pan met water en tomatensaus. Kereviz Dolması wordt vaak geserveerd met yoghurt en knoflooksaus.

Kabak Çiçeği Dolması

Kabak Çiçeği Dolması is een dolma gemaakt van courgettebloemen die zijn gevuld met een mengsel van rijst, ui, peterselie, dille, munt en soms gehakt. De courgettebloemen worden voorzichtig gevuld met het mengsel en vervolgens gekookt in een pan met water en tomatensaus. Kabak Çiçeği Dolması wordt vaak geserveerd met yoghurt en knoflooksaus.

Hamsi Dolması

Hamsi Dolması is een dolma gemaakt van ansjovis die zijn gevuld met een mengsel van rijst, ui, peterselie, dille, munt en soms gehakt. De ansjovis worden voorzichtig gevuld met het mengsel en vervolgens gekookt in een pan met water en citroensap. Hamsi Dolması wordt vaak geserveerd met yoghurt en knoflooksaus.

Yaprak Dolması

Yaprak Dolması is een dolma gemaakt van verschillende soorten bladeren, zoals druivenbladeren, koolbladeren en snijbietbladeren, die zijn gevuld met een mengsel van rijst, ui, peterselie, dille, munt en soms gehakt. De bladeren worden voorzichtig gevuld met het mengsel en vervolgens gekookt in een pan met water en citroensap. Yaprak Dolması wordt vaak geserveerd met yoghurt en knoflooksaus.

Conclusie

Turkse dolma’s zijn een heerlijk en veelzijdig gerecht dat in verschillende regio’s van Turkije wordt gegeten. Of je nu van vlees houdt of vegetarisch bent, er is altijd wel een dolma die bij je past. Probeer eens een van de bovengenoemde dolma’s en ontdek de heerlijke smaken van de Turkse keuken.

Plaats een reactie