Wat zijn de beste plekken om te genieten van Turkse architectuur in Turkije?

Wat zijn de beste plekken om te genieten van Turkse architectuur in Turkije?

Turkije is een land met een rijke geschiedenis en cultuur. Het is een land waar oost en west samenkomen en dat is terug te zien in de architectuur. Turkse architectuur is een mix van verschillende stijlen, zoals Byzantijnse, Ottomaanse en Islamitische architectuur. In dit artikel zullen we de beste plekken bespreken om te genieten van Turkse architectuur in Turkije.

Istanbul

Istanbul is de grootste stad van Turkije en was vroeger de hoofdstad van het Ottomaanse Rijk. Het is een stad vol met prachtige architectuur. Een van de bekendste bezienswaardigheden is de Hagia Sophia. Dit gebouw was oorspronkelijk een kerk, maar werd later omgebouwd tot een moskee. Tegenwoordig is het een museum en het is een van de meest bezochte bezienswaardigheden van Istanbul. De architectuur van de Hagia Sophia is een mix van Byzantijnse en Ottomaanse stijlen.

Een andere bekende bezienswaardigheid in Istanbul is de Blauwe Moskee. Dit is een van de meest iconische gebouwen van Istanbul en het is een van de grootste moskeeën ter wereld. De Blauwe Moskee dankt zijn naam aan de blauwe tegels die aan de binnenkant van de moskee te vinden zijn. De architectuur van de Blauwe Moskee is een mix van Ottomaanse en Islamitische stijlen.

Naast de Hagia Sophia en de Blauwe Moskee zijn er nog veel meer prachtige gebouwen te vinden in Istanbul, zoals het Topkapi-paleis, de Basilica Cisterne en de Galatatoren.

Cappadocië

Cappadocië is een regio in Centraal-Turkije en staat bekend om zijn unieke landschap en prachtige rotsformaties. Maar Cappadocië heeft ook een rijke geschiedenis en cultuur. In Cappadocië zijn er veel oude kerken en kloosters te vinden die uit de rotsen zijn gehouwen. Deze kerken en kloosters zijn versierd met prachtige fresco’s en mozaïeken.

Een van de bekendste kerken in Cappadocië is de Karanlık Kilise (Donkere Kerk). Deze kerk is versierd met prachtige fresco’s die dateren uit de 11e eeuw. De fresco’s zijn goed bewaard gebleven en zijn een voorbeeld van Byzantijnse kunst.

Een andere bekende kerk in Cappadocië is de Tokalı Kilise (Kerk met de Bokken). Deze kerk is versierd met prachtige fresco’s die dateren uit de 10e eeuw. De fresco’s zijn een voorbeeld van de vroege Byzantijnse kunst.

Ephesus

Ephesus is een oude stad in het westen van Turkije en was vroeger een belangrijke stad in het Romeinse Rijk. De stad is bekend om zijn goed bewaard gebleven ruïnes en prachtige architectuur. Een van de bekendste bezienswaardigheden in Ephesus is de Bibliotheek van Celsus. Dit is een prachtig gebouw dat oorspronkelijk diende als bibliotheek. De architectuur van de bibliotheek is een mix van Romeinse en Griekse stijlen.

Een andere bekende bezienswaardigheid in Ephesus is de Tempel van Artemis. Dit was een van de zeven wereldwonderen van de antieke wereld en was een belangrijk heiligdom voor de Grieken. Helaas is de tempel nu grotendeels verwoest, maar de overblijfselen geven nog steeds een indruk van de prachtige architectuur.

Bursa

Bursa is een stad in het noordwesten van Turkije en was vroeger de eerste hoofdstad van het Ottomaanse Rijk. De stad staat bekend om zijn prachtige moskeeën en badhuizen. Een van de bekendste moskeeën in Bursa is de Grote Moskee. Dit is een van de oudste moskeeën van Turkije en de architectuur is een mix van Byzantijnse en Ottomaanse stijlen.

Een andere bekende bezienswaardigheid in Bursa is het badhuis van Çekirge. Dit badhuis dateert uit de 16e eeuw en is een voorbeeld van Ottomaanse architectuur. Het badhuis is nog steeds in gebruik en is een populaire plek voor toeristen.

Conclusie

Turkije is een land met een rijke geschiedenis en cultuur en dat is terug te zien in de architectuur. Istanbul, Cappadocië, Ephesus en Bursa zijn slechts enkele voorbeelden van de prachtige plekken waar je kunt genieten van Turkse architectuur. Of je nu geïnteresseerd bent in Byzantijnse, Ottomaanse of Islamitische architectuur, Turkije heeft voor ieder wat wils.

Plaats een reactie