Wat zijn de belangrijkste handelspartners van Turkije?

Wat zijn de belangrijkste handelspartners van Turkije?

Turkije is een belangrijk land in de regio en heeft een sterke economie. Het land heeft een strategische ligging tussen Europa en Azië en heeft daardoor een belangrijke rol in de handel tussen deze twee continenten. Turkije heeft de afgelopen jaren een sterke economische groei doorgemaakt en heeft zich ontwikkeld tot een belangrijke speler op het wereldtoneel. In dit artikel gaan we in op de belangrijkste handelspartners van Turkije.

Europese Unie

De Europese Unie is de belangrijkste handelspartner van Turkije. In 2019 bedroeg de totale handel tussen Turkije en de EU meer dan 150 miljard euro. De EU is goed voor ongeveer 40% van de totale export van Turkije en ongeveer 30% van de totale import. De belangrijkste handelspartners binnen de EU zijn Duitsland, Italië, Spanje en Frankrijk. Deze landen zijn goed voor meer dan de helft van de totale handel tussen Turkije en de EU.

Rusland

Rusland is de op één na grootste handelspartner van Turkije. In 2019 bedroeg de totale handel tussen Turkije en Rusland meer dan 25 miljard euro. De handel tussen Turkije en Rusland is de afgelopen jaren sterk gegroeid, mede dankzij de goede politieke en economische relaties tussen de twee landen. De belangrijkste exportproducten van Turkije naar Rusland zijn textiel, voedsel en landbouwproducten. De belangrijkste importproducten van Turkije uit Rusland zijn olie, gas en chemicaliën.

Verenigde Staten

De Verenigde Staten zijn de op twee na grootste handelspartner van Turkije. In 2019 bedroeg de totale handel tussen Turkije en de Verenigde Staten meer dan 20 miljard euro. De handel tussen Turkije en de Verenigde Staten is de afgelopen jaren sterk gegroeid, mede dankzij de goede politieke en economische relaties tussen de twee landen. De belangrijkste exportproducten van Turkije naar de Verenigde Staten zijn textiel, auto-onderdelen en sieraden. De belangrijkste importproducten van Turkije uit de Verenigde Staten zijn machines, vliegtuigen en medicijnen.

China

China is de op vier na grootste handelspartner van Turkije. In 2019 bedroeg de totale handel tussen Turkije en China meer dan 20 miljard euro. De handel tussen Turkije en China is de afgelopen jaren sterk gegroeid, mede dankzij de goede politieke en economische relaties tussen de twee landen. De belangrijkste exportproducten van Turkije naar China zijn textiel, voedsel en landbouwproducten. De belangrijkste importproducten van Turkije uit China zijn machines, elektronica en chemicaliën.

Verenigd Koninkrijk

Het Verenigd Koninkrijk is de op vijf na grootste handelspartner van Turkije. In 2019 bedroeg de totale handel tussen Turkije en het Verenigd Koninkrijk meer dan 16 miljard euro. De handel tussen Turkije en het Verenigd Koninkrijk is de afgelopen jaren sterk gegroeid, mede dankzij de goede politieke en economische relaties tussen de twee landen. De belangrijkste exportproducten van Turkije naar het Verenigd Koninkrijk zijn textiel, auto-onderdelen en sieraden. De belangrijkste importproducten van Turkije uit het Verenigd Koninkrijk zijn machines, vliegtuigen en medicijnen.

Conclusie

Turkije heeft sterke economische relaties met verschillende landen over de hele wereld. De Europese Unie is de belangrijkste handelspartner van Turkije, gevolgd door Rusland, de Verenigde Staten, China en het Verenigd Koninkrijk. Deze landen zijn goed voor een groot deel van de totale handel van Turkije. De handel tussen Turkije en deze landen is de afgelopen jaren sterk gegroeid en zal naar verwachting blijven groeien in de toekomst.

Plaats een reactie