Wat is de rol van religie in de Turkse samenleving?

Wat is de rol van religie in de Turkse samenleving?

Religie speelt een belangrijke rol in de Turkse samenleving. Het land heeft een lange geschiedenis van religieuze diversiteit en heeft in de loop der jaren verschillende religies en geloofsovertuigingen gekend. De meest voorkomende religie in Turkije is de islam, die door ongeveer 99% van de bevolking wordt beleden. Andere religies die in Turkije worden beoefend zijn het christendom, het jodendom en het alevitisme.

De geschiedenis van religie in Turkije

De geschiedenis van religie in Turkije gaat terug tot de oudheid, toen het land werd bewoond door verschillende volkeren met verschillende religies. Het christendom kwam naar Turkije in de 1e eeuw na Christus en verspreidde zich snel door het land. In de 7e eeuw werd Turkije veroverd door de Arabieren, die de islam introduceerden. Sindsdien is de islam de dominante religie in Turkije.

De rol van religie in de Turkse politiek

Religie heeft altijd een belangrijke rol gespeeld in de Turkse politiek. In de jaren 1920 en 1930 werd Turkije geregeerd door een seculiere regering onder leiding van Mustafa Kemal Atatürk. Atatürk wilde Turkije moderniseren en seculariseren en hij voerde verschillende hervormingen door om de invloed van religie in de politiek te verminderen. Zo werd bijvoorbeeld het dragen van hoofddoeken in openbare gebouwen verboden en werden religieuze scholen gesloten.

Na de dood van Atatürk in 1938 werd Turkije geregeerd door verschillende seculiere regeringen. In de jaren 1980 begon de islamitische beweging in Turkije echter aan kracht te winnen en in 2002 kwam de islamitische AK-partij aan de macht. Sindsdien heeft religie weer een belangrijke rol gespeeld in de Turkse politiek.

De rol van religie in het dagelijks leven

Religie speelt ook een belangrijke rol in het dagelijks leven van veel Turken. Moskeeën zijn overal te vinden in Turkije en veel mensen bezoeken regelmatig de moskee om te bidden. Ook vasten veel Turken tijdens de ramadan en gaan ze op bedevaart naar Mekka.

Naast de islam zijn er ook andere religies die een rol spelen in het dagelijks leven van Turken. Zo zijn er nog steeds christelijke en joodse gemeenschappen in Turkije en worden er regelmatig religieuze festivals gevierd.

De invloed van religie op de Turkse samenleving

Religie heeft een grote invloed op de Turkse samenleving. Het beïnvloedt de manier waarop mensen denken, handelen en met elkaar omgaan. De islam heeft bijvoorbeeld invloed op de kledingvoorschriften van vrouwen en op de manier waarop mannen en vrouwen met elkaar omgaan.

Religie heeft ook invloed op de politiek en de economie van Turkije. De AK-partij heeft bijvoorbeeld verschillende economische hervormingen doorgevoerd die gebaseerd zijn op islamitische principes. Ook heeft de partij geprobeerd om de invloed van het leger en de seculiere elite te verminderen en de rol van de islam in de samenleving te vergroten.

Conclusie

Religie speelt een belangrijke rol in de Turkse samenleving. De islam is de dominante religie in Turkije en heeft invloed op de politiek, de economie en het dagelijks leven van veel Turken. Naast de islam zijn er ook andere religies die een rol spelen in de Turkse samenleving. Hoewel Turkije een seculiere staat is, heeft religie nog steeds een belangrijke plaats in de samenleving en zal het waarschijnlijk ook in de toekomst een belangrijke rol blijven spelen.

Plaats een reactie