Als je ooit in Turkije bent geweest, heb je waarschijnlijk wel eens mantı geproefd. Mantı is een traditioneel Turks gerecht dat lijkt op ravioli, maar dan kleiner en gevuld met gehakt. Het wordt meestal geserveerd met yoghurt en tomatensaus. Het maken van mantı is een tijdrovend proces, maar het resultaat is het zeker waard. In dit artikel leggen we uit hoe je traditionele Turkse mantı kunt maken.
Ingrediënten
- 500 gram bloem
- 2 eieren
- 250 ml water
- 1 theelepel zout
- 500 gram rundergehakt
- 1 ui, fijngehakt
- 2 teentjes knoflook, fijngehakt
- 1 theelepel paprikapoeder
- 1 theelepel komijnpoeder
- 1 theelepel zwarte peper
- 1 theelepel zout
- 500 ml yoghurt
- 2 teentjes knoflook, fijngehakt
- 1 theelepel zout
- 1 eetlepel boter
- 1 eetlepel tomatenpuree
- 500 ml water
- 1 theelepel zout
Bereidingswijze
Deeg maken
Begin met het maken van het deeg. Meng de bloem, eieren, water en zout in een grote kom. Kneed het deeg gedurende 10 minuten tot het glad en elastisch is. Wikkel het deeg in plasticfolie en laat het 30 minuten rusten.
Vulling maken
Terwijl het deeg rust, kun je de vulling maken. Meng het gehakt, ui, knoflook, paprikapoeder, komijnpoeder, zwarte peper en zout in een grote kom. Kneed het gehaktmengsel gedurende 5 minuten tot het goed gemengd is.
Mantı maken
Bestuif een werkblad met bloem. Rol het deeg uit tot een dunne lap van ongeveer 2 mm dik. Snijd het deeg in kleine vierkantjes van ongeveer 2 cm bij 2 cm. Leg een klein beetje van het gehaktmengsel in het midden van elk vierkantje. Vouw de vierkantjes diagonaal dicht en druk de randen goed aan. Vouw de uiteinden van de driehoek naar elkaar toe en druk ze ook goed aan. Herhaal dit proces totdat al het deeg en gehaktmengsel op is.
Saus maken
Maak de saus door de boter te smelten in een grote pan. Voeg de tomatenpuree toe en bak het gedurende 1 minuut. Voeg het water en zout toe en breng het aan de kook. Laat het sudderen gedurende 10 minuten.
Serveren
Kook de mantı in een grote pan met kokend water gedurende 10-15 minuten, of totdat ze gaar zijn. Serveer de mantı met de yoghurt en tomatensaus.
Conclusie
Traditionele Turkse mantı maken is een tijdrovend proces, maar het resultaat is het zeker waard. Het deeg en de vulling moeten met zorg worden gemaakt en de saus moet goed op smaak zijn. Als je deze stappen volgt, kun je genieten van een heerlijk gerecht dat je doet denken aan de smaken van Turkije.