Doner kebab is een van de meest populaire gerechten in Turkije en wordt wereldwijd gegeten. Het is een gerecht dat bestaat uit gegrild vlees dat aan een spit wordt geroosterd en vervolgens in dunne plakjes wordt gesneden. Traditioneel wordt doner kebab gemaakt van lamsvlees, maar tegenwoordig wordt het ook gemaakt van kip, rundvlees of zelfs groenten. In dit artikel zullen we ons richten op het maken van traditionele Turkse kip doner.
Ingrediënten
- 1 kilo kipfilet
- 1 grote ui
- 4 teentjes knoflook
- 1 eetlepel paprikapoeder
- 1 eetlepel komijnpoeder
- 1 eetlepel oregano
- 1 eetlepel zout
- 1 theelepel zwarte peper
- 1/2 theelepel cayennepeper
- 1/2 kopje olijfolie
Bereidingswijze
- Snijd de kipfilet in dunne plakjes en leg ze in een grote kom.
- Snijd de ui in kleine stukjes en voeg deze toe aan de kom met kip.
- Pel de knoflookteentjes en hak ze fijn. Voeg ze toe aan de kom met kip en ui.
- Voeg de paprikapoeder, komijnpoeder, oregano, zout, zwarte peper en cayennepeper toe aan de kom en meng alles goed door elkaar.
- Voeg de olijfolie toe aan de kom en meng alles nogmaals goed door elkaar.
- Dek de kom af met plasticfolie en laat het minstens 2 uur marineren in de koelkast.
- Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius.
- Leg de gemarineerde kip op een bakplaat en zet deze in de oven. Bak de kip gedurende 20-25 minuten tot het gaar is en een mooie goudbruine kleur heeft.
- Haal de kip uit de oven en laat het even afkoelen.
- Snijd de kip in dunne plakjes en serveer het op een bord met pitabroodjes, tomaten, uien en sla.
Conclusie
Traditionele Turkse kip doner is een heerlijk gerecht dat gemakkelijk thuis te maken is. Het is een gezonde en smakelijke optie voor een snelle maaltijd. Door de kip te marineren in kruiden en olijfolie krijgt het een heerlijke smaak en wordt het lekker mals. Serveer het met pitabroodjes en groenten voor een complete maaltijd. Probeer dit recept eens uit en geniet van een heerlijke Turkse maaltijd!